Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få melding om nyheter og tilbud! Nyhetsbrevet er gratis og du kan melde deg ut når som helst.

Plastfyllinger

Å legge plastfylling i jeksler

En plastfylling limes fast

En liten skade eller et hull i en jeksel lar seg som regel lett reparere med en plastfylling. Plastfyllingen er tannfarget, og en fylling lar seg lett gjøre på et tannlegebesøk. Plastfyllingen limes til tanna, noe som gir en tett og holdbar fylling. Men er hullet stort og tyggebelastningen høy,holder plastfyllingen dårligere på sikt.

Et lite hull i jekselen kan repareres med en plastfylling.

Viktig med god munnhygiene

Fyllingen lar seg vanligvis reparere i løpet av et tannlegebesøk, den er tannfarget og holdbarheten er god.

Å få en plastfylling

Først forsikrer vi oss om at tanna er bedøvd og smertefri.

Med dagens moderne tannbehandling er det en selvfølge at behandlingen skal være smertef

Tannteknisk laboratorium

For å lage en riktig fylling velger vi nyanser på plastfyllingen ved hjelp ev en fargeskala.

Det er viktig at tanna er ren før man begynner å legge en fylling. Derfor ta vi bort eventuell karies og gamle fyllinger. Hvis det er vanskelig og holde det tørt rundt hullet når vi legger fyllingen, bruker vi av og til en gummiduk som plasseres over tanna For at fyllingen skal få riktig form, benytter vi ofte et bånd som for anledningen formes rundt tanna. Behandlingen er hele tiden smertefri. Med spesielle vaskemidler rengjøres og forberedes tanna for fyllingen. En plastfylling er omtrent som modelleire i konsistensen. Vi legger plastfyllingen på tanna og skaper så en riktig form ved hjelp av små instrumenter. Når vi er fornøyde med formen, stivner plastfyllingen ved hjelp av et “blått lys”. Når båndet og eventuelt gummiduken er borte, pusses og poleres fyllingen. Etterpå blir du bedt om å kjenne etter hvordan tennene passer. Tannkjøttet kan også være lettere irritert etter en behandling. Vær nøye med å følge hygieneinstruksjonene du får av oss, og etter noen dager vil du ikke føle noe ubehag.

Fyllingen er nå ferdig.

Å tenke på etter behandlingen

Du bør vente med å spise til etter en eventuell bedøvelse er borte, og prøv å unngå å tygge direkte på tanna det første døgnet. Tannkjøttet kan også være litt irritert etter behandlingen. Vær derfor nøye med å følge de hygieneinstruksjonene du har fått av tannlegen din så vil det være bra etter noen dager. Pulpa inne i tanna kan også bli irritert, og tanna blir da følsom for varme og kulde. Det er ganske vanlig at tanna kan være øm å tygge på i noen uker, i vanskeligere tilfeller kan det vare i flere måneder. Det kommer sannsynligvis av plastfyllingens måte å krympe på., noe som kan skape spenningssoner i tanna. Når man biter på et visst punkt, kjennes det ømt ut. I de aller fleste tilfellene er det helt ufarlig men ganske irriterende. Hvis du derimot kjenner ømhet i tanna bare ved å bite tennene sammen, dvs uten at du tygger på noe, kan fyllingen være for høy. Kontakt oss i så fall straks så jevner vi den raskt ut. Eventuelle symptomer vil avta etter hvert. Hvis du derimot kjenner at symptomene øker i intensitet og kraftig tannverk følger, skal du også ta kontakt med oss. Det normale er at alt føles bra og din nye tann fungerer som vanlig. Ved framtidige undersøkelser kontrollerer vi hvordan tann og fylling har klart seg. Om du lurer på noe, må du bare ta kontakt.

Å tenke på etter behandling

Du bør vente med å spise til etter at en eventuell bedøvelse er borte, og prøv å unngå å tygge direkte på tannen det første døgnet. Munnen er følsom overfor forandringer, og i blant kan det føles litt uvant å få en ny krone. Pulpa, der tannerven finnes, inne i tannen kan også bli irritert, og tannen blir da følsom for varme og kulde og i blant øm å tygge på. Symptomene skal gradvis avta, men kan i enkelttilfeller vare i flere måneder. Hvis du kjenner symptomene øke etter noen uker og tannverk følger, skal du kontakte oss. Hvis du, etter noen dager, biter tennene sammen uten mat i munnen og tannen kjennes høy ut, kan det være at den trenger å justeres litt. Da skal du ta kontakt med oss. Tannkjøttet kan også være litt irritert etter behandlingen. Vær derfor nøye med å følge de hygieneinstruksjonene du har fått av oss, så tilheler det på noen dager. Hvis tannkjøttet ikke tilheler til tross for at du børster og holder det rent mellom tennene hver dag med f.eks tanntråd, skal du også henvende deg til oss. Det normale er at alt føles bra og din nye tann kan brukes som vanlig. Om du lurer på noe må du selvfølgelig bare ta kontakt.


Powered by Edicra AS