Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få melding om nyheter og tilbud! Nyhetsbrevet er gratis og du kan melde deg ut når som helst.

Helkeramisk krone

Å få en helkeramisk krone

En krone kan redde en skadet tann

Om en stor del av din egen tannkrone er borte, er det beste alternativet som oftest en krone. I dag er det også mulig, takket være nye keramiske materialer, å fremstille meget holdbare og vakre kroner med høy holdbarhet uten å bruke metall.

En skadet tann blir fin og anvendelig igjen med en helkeramisk krone.

Viktig med god munnhygiene

For å få en helkeramisk krone behøves vanligvis to besøk. Før behandlingen er det viktig at du er nøye med munnhygienen, spesielt rundt den tannen som skal behandles. Følg derfor våre instruksjoner om f.eks rengjøring mellom tennene. Hvis det blir liggende bakterier og plakk på tannkjøttet, blir dette betent og blør lett, noe som kan gjøre at kronen ikke blir optimal. Du må da regne med flere besøk hos oss.

Første besøket

Først forsikrer vi oss om at tannen er helt bedøvet før behandling. I visse tilfeller behøves ingen bedøvelse. Vi begynner med å fjerne eventuell karies og i blant gamle fyllinger. Hvis pulpa er nær og det er mye av kronen som er borte, beskytter og forsterker vi som regel tannen med en fylling. Ujevnheter utjevnes slik at passformen mellom kronen og tannen skal bli best mulig. Vi tar så et avtrykk av tannraden samt av den andre kjeven. Når avtrykkene er tatt får tannen en provisorisk krone, som blir værende til neste besøk. Med en fargeskala bestemmer vi fargen. Ved estetisk vanskelige tilfeller kan det hende at vi ber deg gå til vårt tanntekniske laboratorium slik at teknikerne også får se deg. Alt dette for at sluttresultatet skal bli så bra som mulig.

Du er nå ferdig med den første behandlingen.

Med dagens moderne tannbehandling er det en selvfølge at behandlingen skal være smertef

Tannteknisk laboratorium

I avtrykkene helles det gips. Når gipsen har stivnet, har vi en perfekt kopi av tennene dine, som vi kan lage en ny tann på. Vi benytter ulike teknikker for å fremstille en krone. Det vanligste er at et tannteknisk laboratorium først lager den indre delen av kronen i et meget hardt keramisk materiale. Den indre delen står for styrken. For å få et pent og naturlig utseende på kronen legger tannteknikeren skiktvis tynt lag med porselen utenpå dette. Porselenet brennes og herdes fast under høy temperatur og trykk. Prosessen gjør porselenet meget holdbart og emaljelikt. Hver liten krone blir et kunstverk for seg. Laget med meget høy presisjon, spesielt tilpasset den enkelte pasient.

Andre besøket

Etter en uke eller to er det tid for det andre besøket. Vi løsner den provisoriske kronen, og nå foretar vi den endelige kontrollen på at passformen er perfekt. Sammen med deg kontrollerer vi også at farge og form er bra. Vanligvis ser alt bra ut, og da vaskes kronen og tannen grundig. For å feste kronen benytter vi en spesiell sement. Ved hjelp av bomullsruller og sug holder vi det tørt mens sementen herder. Når den nye kronen er på plass, biter du på et tynt fargebånd som hjelper oss å gjøre de siste korrigeringene slik at tennene skal passe sammen ved tygging. Etter pussing og polering blir du bedt om enda en gang å kjenne etter om tannen passer bra for deg. Kronen din er nå ferdig.

Å tenke på etter behandling

Du bør vente med å spise til etter at en eventuell bedøvelse er borte, og prøv å unngå å tygge direkte på tannen det første døgnet. Munnen er følsom overfor forandringer, og i blant kan det føles litt uvant å få en ny krone. Pulpa, der tannerven finnes, inne i tannen kan også bli irritert, og tannen blir da følsom for varme og kulde og i blant øm å tygge på. Symptomene skal gradvis avta, men kan i enkelttilfeller vare i flere måneder. Hvis du kjenner symptomene øke etter noen uker og tannverk følger, skal du kontakte oss. Hvis du, etter noen dager, biter tennene sammen uten mat i munnen og tannen kjennes høy ut, kan det være at den trenger å justeres litt. Da skal du ta kontakt med oss. Tannkjøttet kan også være litt irritert etter behandlingen. Vær derfor nøye med å følge de hygieneinstruksjonene du har fått av oss, så tilheler det på noen dager. Hvis tannkjøttet ikke tilheler til tross for at du børster og holder det rent mellom tennene hver dag med f.eks tanntråd, skal du også henvende deg til oss. Det normale er at alt føles bra og din nye tann kan brukes som vanlig. Om du lurer på noe må du selvfølgelig bare ta kontakt.


Powered by Edicra AS