Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få melding om nyheter og tilbud! Nyhetsbrevet er gratis og du kan melde deg ut når som helst.

Fjerne Tannstein

Fjerne tannsten - depurasjon

Gammel tannsten lukter vondt

Gammel tannsten som får ligge igjen er en vanlig årsak til betent tannkjøtt. Et betent tannkjøtt kan med tiden føre til tannløsning - periodontitt. Tannsten kan også medvirke til dårlig ånde. Noen mennesker får lett tannsten, mens andre rammes nesten ikke. Vi vurderer hvor ofte du behøver å besøke oss for å fjerne tannsten. Vanligvis sitter det meste av tannstenen ovenfor tannkjøttet, og et besøk er ofte nok for å fjerne tannstenen og polere tennene. Hvis du pleier å ha mye tannsten eller om det er lenge siden du har vært hos tannlegen eller tannpleier, kan det være behov for flere besøk. Ved undersøkelsen oppdager vi om det finnes tannsten. Med hjelp av røntgen kan vi i blant se tannsten som har satt seg fast under tannkjøttet. Med røntgen ser vi også hvordan røttene og benet rundt tennene har det.

Behandling

Med en undersøkelsessonde kjenner vi etter at det ikke finnes ujevnheter og at tannkjøttet har det bra. Den vanligste teknikken for å fjerne tannsten er å skrape den bort med små spesialinstrumenter. Vi kaller det ådepurere. Av og til bruker vi en spiss som ved hjelp av ultralyd vibrerer bort tannsten. Er tennene følsomme, bedøver vi gjerne, men som regel kjennes det ikke særlig mye selv om det hviner og bråker litt.

Å tenke på etter behandling

Hvis lommene er dype og vi kjenner til årsaken eller årsakene til periodontitten, er det viktig, å gjøre noe med disse hvis mulig, ellers vil sykdommen komme tilbake. Benet og tannens feste fortsetter å tilhele over lang tid, formodentlig måneder og kanskje år etter vår behandling. Derfor er det viktig at du er nøye med munnhygienen din, og spesielt mellom tennene. Vi kontrollerer eventuell tilheling ved de kommende undersøkelsene hos oss. Med en god munnhygiene og regelmessige besøk hos en tannlege eller tannpleier, kan vi sammen redusere risikoen for ny sykdom i munnen din. Hvis noe er uklart, eller om du får symptomer som avviker fra det vi har nevnt, bør du kontakte oss.

Ved en undersøkelse hos en tannlege eller tannpleier oppdages tannsten. Med et spesielt instrument skrapes tannsten og misfarginger bort.
 


Tannlegen fjernet det meste ovenfor tannkjøttet i forbindelse med undersøkelsen Pasienten fikk ny time hos tannpleier for å fortsette med å fjerne resten.


Powered by Edicra AS