Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få melding om nyheter og tilbud! Nyhetsbrevet er gratis og du kan melde deg ut når som helst.

Biteskinne

Bittskinne - Beskyttelse mot slitasje og overbelastning

Alternativer

Hvis tyggesystemet er overbelastet, finnes det gode metoder for å behandle og forebygge ubalansen. Det er viktig at alle tennene harmoniserer og passer sammen. Ofte kan man korrigere små avvik i balansen mellom tennene med en mindre innslipning, i andre tilfeller kan vi lage kroner eller en bro med en mer optimal form. Store bittfeil kan noen ganger rettes opp med tannregulering. I akutte tilfeller kan visse medisiner hjelpe. Varme, hvile og massasje er alltid bra. I blant kompletteres behandlingen hos tannlegen med annen legekonsultasjon.

Bittskinnen - oftest mest effektiv

En av de mest effektive måtene å beskytte seg mot skader på, er å bruke en bittskinne. En bittskinne er en individuelt fremstillt plastskinne som passer over tennene. Vanligvis bruker man skinnen om natten. I svært vanskelige tilfeller kan man ha to bittskinner, en i over- og en i underkjeven.

Bittskinnen har flere positive effekter! Redusert slitasje: Slitasjen på tenner og fyllinger reduseres. Skinnen slites i stedet for tennene. Avlaster kjeveleddene: Mange har problemer med ømme kjeveledd. Et annet tegn på et slitt ledd kan være låsninger og skrape/kneppelyder. Bittskinnen hjelper til ved å avlaste både muskler, ledd og sener. Stabiliserer bittet: En bittskinne utformes slik at den reduserer risikoen for at enkelttenner blir overbelastet. Skinnen stabiliserer bittet. Muskler og tenner slapper lettere av. En overbelastning kan i ugunstige tilfeller til og med flytte på tenner, noe som en bittskinne i mange tilfeller kan forhindre. I noen tilfeller kan bittskinnen til og med bryte en smertesirkel, takket være at balansen i munnen forandres når man begynner behandlingen.

Tannteknikeren utformer skinnen

En bittskinne lages vanligvis på et tannteknisk laboratorium. Først tar vi et avtrykk av tennene i både over- og underkjeven. Du må også bite i en voksbit. Voksbiten hjelper oss å registrere forholdet mellom kjevene. Av og til foretar vi andre målinger for å beregne riktig utforming av bittskinnen din. På laboratoriet heller man gips i avtrykkene. Gipsmodellene blir en perfekt kopi av tennene dine. Bittskinnen lages for hånd og formpresses deretter under sterk varme og høyt trykk. Ved neste besøk prøver vi inn skinnen. Vi justerer eventuelle ujevnheter og kontrollerer passformen. Med spesielle små fargebånd kontrollerer vi hvordan tennene passer og glir mot bittskinnen. Vi sluttkorrigerer ved å slipe på skinnen. Ved fremtidige kontroller kan det hende at vi foretar ytterligere tilpassing av skinnen.

Innsliping

Alle munner er forskjellige, og variasjonene er store. Til tross for dette vet vi at hvis noen grunnforutsetninger blir oppfylt, er risikoen for overbelastning mindre. Tannlegene vet godt hvordan et bitt i de ulike tilfellene skal være balansert. Ved en undersøkelse vurderer vi derfor flere faktorer. En viktig faktor er hvordan tennene passer sammen. Hvis avvikene er store, kommer det ofte av at tenner mangler eller er svært ujevnt plassert i kjevene. Da kreves det en mer omfattende planlegging og av og til behandling. Det er imidlertid vanlig med beskjedne avvik. Da holder det i blant med en mindre innsliping av bitekontaktene mellom tennene. Hvis det blir aktuelt i ditt tilfelle, viser vi deg selvfølgelig hvor problemet finnes før en eventuell behandling. Innslipingen kan skje uten bedøvelse og gjør ikke vondt. Man kjenner ofte umiddelbart etter justeringen at bittet passer bedre sammen.

En bittskinne i overkjeven er på plass. Bittskinnen beskytter tennene, avlaster muskler, ledd og sener. Man sover ofte mer avslappet.

Samme bittskinne sett fra gommen. Vanligvis har man bittskinnen i overkjeven. Nå slites skinnen i stedet for tennene.

Å tenke på

Vanligvis skal skinnen brukes når du sover. Det finnes tilfeller der vi anbefaler å bruke skinnen også om dagen. Noen pasienter finner det stabiliserende og avslappende å bruke skinnen også ved andre tilfeller, og det er i så fall bare å sette den inn når man vil.

Behandlingstiden varierer. I de tilfellene der hovedårsaken til behandlingen er smerter og verking, kan en begrenset tid på 3 - 4 måneder ofte være nok. Vanligvis bruker man skinnen for å forebygge slitasje og overbelastning, og en fast bruk over lengre tid er da å anbefale. Skinnen er fremstilt med stor presisjon for å passe til ditt bitt. Det hender at den spenner litt mot tennene, noe som vanligvis vil forsvinne etter noen dagers bruk. I de fleste tilfellene kjenner man en bedring av eventuelle symptomer når man først har vent seg til skinnen.

I visse tilfeller kan man oppleve spenninger og verking, spesielt i de første ukene. Kontakt oss om du føler at tenner blir ømme, om det oppstår annen type verking, skinnen spenner og symptomene vedvarer. Vanligvis er det ingen problemer forbundet med en bittskinne, og mange sover til og med bedre med enn uten skinne. Tennenes innbyrdes posisjon forandres ofte med tiden. Lar du være å bruke skinnen for ofte eller for lenge, kan passformen derfor bli dårligere. Hvis skinnen bare brukes om natten, vil du ofte oppleve, spesielt i begynnelsen, at det er lettere å sovne med skinnen om du setter den inn en halvtime før du skal sove. Når du tar ut skinnen, kan bittet kjennes litt rart. Det kommer av at tyggemusklene har slappet av, og kjevene møtes da på en litt annen måte enn det du er vant til. Ofte tilpasser bittet seg med tiden, men i noen tilfeller kan det bli nødvendig med en mindre slipejustering hos oss. Før du har vent deg til skinnen, kan det være at det dannes mer spytt enn vanlig, men det går som regel raskt over.

Behandling med bittskinne forutsetter en god munnhygiene. Puss tennene nøye før du setter den i munnen. Glem ikke å gjøre rent mellom tennene, med f.eks tanntråd. Skinnen skal rengjøres morgen og kveld med en tannbørste. Når du ikke bruker den, skal den oppbevares i rent vann i den boksen du har fått av oss. Hvis du er ute og reiser med skinnen, så legg boksen i en liten pose med en fuktig bit husholdningspapir sammen med skinnen. Ta alltid med bittskinnen ved besøk hos oss. Hvis skinnens passform skulle forandres, hvis skinnen er vanskelig å bruke eller om andre symptomer og spørsmål dukker opp, så kontakt oss gjerne.


Powered by Edicra AS